BÍRÓSÁGFIGYELŐ

RÓLUNK

2015. április 09. - Bíróságfigyelő

A Bíróságfigyelő a PATENT Jogvédő Egyesület projektje.

A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) 2006-ban alakult a nemi alapú erőszakkal már régóta foglakozó segítő szakemberekből: jogászokból, szociális munkásokból, pszichológusokból és társadalmi nemeket kutató szakemberekből. Célunk, hogy a szélesebb társadalom figyelmét felhívjuk az erőszak és diszkrimináció különböző megnyilvánulási formáira, s ezáltal szélesítsük a nemi alapú erőszakkal szemben fellépők társadalmi bázisát. Az a víziónk, hogy munkánk eredményeképpen a társadalom patriarchális berendezkedését felváltja egy a nők és a szexuális kisebbségek társadalmi egyenlőségén alapuló társadalmi rend.

Munkaterületeink és stratégiai prioritásaink:

Jogvédelem és jogérvényesítés: fellépünk a családon belüli erőszak női és gyerek áldozatainak jogvédelme és jogaik érvényesítése érdekében. Telefonos jogsegélyt működtetünk, személyesen, telefonon és emailen keresztül jogi tanácsadást nyújtunk, ún. integrált ügyfélellátást valósítunk meg (pszichológus és szociális munkás munkatársainkat bevonva segítő csapatban dolgozunk az eseteken), stratégiai pereskedést folytatunk, ahol peres képviseletet látunk el. Dolgozunk azon is, hogy a reprodukciós jogok ne sérüljenek a jelenleginél is jobban. Részt veszünk az LMBTQ embereket érő hátrányos megkülönböztetésről szóló kutatásokban is.

Jogkritika és jogalkotás: Írásos javaslatainkkal, a döntéshozókkal folytatott személyes megbeszélésekkel elősegítjük a családon belüli erőszak áldozatainak feltétlen és azonnali védelmére alkalmas speciális anyagi és eljárási jogszabályok, illetve a reprodukciós jogokat biztosító normák megalkotását.

Monitorozás és képzés: Dolgozunk azon, hogy az állami ellátórendszer és végrehajtás áldozathibáztató hozzáállásán változtatva valódi, az áldozatok igényeinek megfelelő segítséget nyújtson, hatékonyabban végrehajtva a meglévő jogszabályokat. Képzéseket tartunk szakemberek számára. Bíróságfigyelő programunkban monitorozzuk, hogyan kezelik a bíróságok a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos eseteket, bíróságmegfigyelőket, jogászokat képzünk. Célunk az eddig kifejlesztett szakmaspecifikus és szakmaközi képzések, protokollok kiterjesztése és kötelezővé tétele. A NANE munkatársaival közösen szakmai-módszertani útmutató kiadványokat jelentetünk meg. „Watchdog” („őrzőkutya”) szerepet is betöltve részt veszünk nemzetközi szakmai jelentések megírásában.

Köztudatformálás és ismeretterjesztés: Célunk, hogy minél inkább növekedjen munkaterületeink elfogadottsága és támogatottsága. Nyilatkozatokat adunk; szervezői vagyunk a16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozatának; kiadványokat, módszertani anyagokat, kutatásokat, jelentéseket jelentetünk meg; szerkesztjük a www.nokjoga.hu honlapot; szélesítjük oktató tevékenységünket, hogy a párkapcsolati erőszak elleni fellépést megelőzéssel is biztosíthassuk; „Turn me on” címmel reprodukciós jogi weboldalt tervezünk kamaszoknak. Képzéseket tartunk, kortársképzőket képzünk a szexuális és reprodukciós jogok és egészség témájában, beleértve az LMBTQ fiatalokat, és integrálva hátrányos helyzetű csoportokat (fogyatékkal élőket, romákat) is.

Szervezetünk fenntarthatósága érdekében elősegítjük egy szélesebb társadalmi bázis kiépítését; támogatjuk önsegítő csoportok létrejöttét; szakmai összefogást szervezünk a családon belüli erőszak áldozatainak hatékony segítésére illetve a reprodukciós és szexuális jogok képviseletében.

Tagszervezete vagyunk az ASTRA Networknek (Közép- és Kelet-Európai Női Szövetség a Szexuális és Reprodukciós Jogokért és Egészségért), a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetségnek, a Magyar LMBT Szövetségnek, valamint alapítóként részt veszünk a KERET Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen működésében is. Az Európai Női Lobby Nők Elleni Erőszak Munkacsoportjának magyar tagja vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr207353230
süti beállítások módosítása