BÍRÓSÁGFIGYELŐ

BÍRÓSÁGFIGYELŐ: ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK

2015. április 09. - Bíróságfigyelő

A PATENT Jogvédő Egyesület 2013-2014-ben Magyarországon elsőként valósított meg olyan programot, amely a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági – polgári peres és nemperes, valamint büntető – ügyek tárgyalásainak laikus megfigyelésére irányult. 2015 tavaszától 2016 elejéig ezt a programot (ismét a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével) kibővítve folytathatjuk.

Ehhez keresünk önkénteseket, akik 2015 áprilisában vagy májusában egy hétvégi képzésen vesznek részt, majd 2016 elejéig önkéntesmunkát végeznek: tárgyalásokra ülnek be hallgatóságként.

A „court watch” hagyománya a nők elleni erőszak emberségesebb bírósági kezelésének elősegítését célozza a nyilvánosság erejével. A párkapcsolati erőszak olyan témakör, amelynek kezelésére a jogalkalmazók rendszerint kevéssé felkészültek: ezen a területen az egyik legjellemzőbb az előítéletek, a bagatellizálás, az áldozathibáztatás érvényesülése.

 A projekt megvalósítása során arra törekszünk, hogy több magyar bíróság munkájáról kapjunk képet.

A bíróságfigyelő program önkéntesek tevékenységére épül. Az önkéntesek – bár néhány kiemelt célcsoportot szólítunk meg – olyan laikus állampolgárok, akik tanulmányaik, foglalkozásuk, érintettségük vagy puszta érdeklődésük alapján jelentkeznek erre a tevékenységre. Többek között joghallgatók, pszichológus-hallgatók, szociális munkás hallgatók vagy szociális szakemberek, gyakorló jogászok…

Az érintett bíróságok munkáját a lehető legkevésbé kívánjuk zavarni; önkénteseink minden feltűnést kerülve, hallgatóságként jelennek meg a tervezetten vagy véletlenszerűen kiválasztott tárgyalásokon. Tevékenységükkel segítenek monitorozni az eljárások nyilvánosságát, közérthetőségét és tisztességességét. Az összegyűjtött megállapítások alapján összegző ajánlásokat fogalmazunk meg a jogalkotók, a jogalkalmazók és a tudomány-oktatás képviselői felé, és felhasználjuk őket szakember-képzéseinkben is.

A program során illetve hosszabb távon a PATENT Egyesület szakemberei szeretnék elérni, hogy a párkapcsolati erőszakkal érintett ügyeket – speciális jellegzetességeik felismerésével és figyelembe vételével – külön ügycsoportként kezeljék a bíróságok; bíróképzéseket tartanak; képzési anyagot állítanak össze jogászhallgatók számára; jogi képzéseket tartanak áldozatsegítő szervezetek / nőszervezetek számára; más szervezetek számára is felhasználhatóvá teszik a program tapasztalatait, módszertanát.

Segítsd munkánkat, miközben sokat tanulsz a párkapcsolati erőszakról és annak társadalmi illetve hatósági / jogalkalmazói kezeléséről! Jelentkezz önkéntes monitorozónak!

KÉPZÉSEK (péntekenként du. 16-19h, szombaton 10-17h):

Április 17-18. Budapest

Április 24-25.: Szeged

Május 8-9.: Pécs

Május 15-16.: Miskolc

Május 29-30.: Debrecen

JELENTKEZÉS: birosagfigyelo.onkentes@patent.org.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr297353414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása