Párkapcsolati erőszak jogklinika az ELTE ÁJK-n

2015. október 14. - Bíróságfigyelő

Egyesületünk munkatársai (Spronz Júlia, Stummer Vera és Szigeti Vera) is részt vesznek az ELTE ÁJK-n futó szeminárium megtartásában. A kurzust Kiss Valéria vezeti; hallgatói novemberben csatlakoznak majd a bíróságfigyelőkhöz: monitorozni járnak, és az órákon esetmegbeszélést tartanak.

A kurzus célja az, hogy a hallgatók bekapcsolódjanak a szervezet jogvédő tevékenységébe, és jogi ismereteiket a gyakorlatban hasznosítsák. A kurzus célja, hogy a hallgató befogadja a demokratikus és jogállami értékeket, és a társadalmi problémákra reflektáló etikus, az egyenlő bánásmód elve és gyakorlata iránt elkötelezett magatartáshoz értékesként viszonyuljon és a köz érdekében végzett szakmai tevékenység és társadalmi felelősségvállalás gondolata mellett kiálljon.

A kurzus elvégzése után a hallgató képes lesz:
• felidézni a párkapcsolati erőszakra vonatkozó jogi szabályozás alapfogalmait,
• bemutatni, hogyan érvényesülnek, jelennek meg ezek az alapfogalmak a gyakorlatban, milyen problémák adódnak a bírósági és hatósági jogalkalmazásban,
• elemezni egy konkrét helyzetet, azt, hogy adott esetben hogyan azonosíthatjuk és kezelhetjük integráltan a párkapcsolati erőszakot,
• felismerni a jogászi felelősséget a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos hatékony segítségnyújtásban.

Partnerszervezet:
Magyarországon az elmúlt évtizedekben elindult a jogfejlődés a párkapcsolati erőszak hatékonyabb kezelése érdekében, de a jogszabályokban még súlyos hiányosságok rejlenek:
• az esetek jelentős részére a rendszer nem képes reagálni a jogi feltételek, valamint a családon belüli erőszak mint sajátos jelenségkör elismerésének hiánya miatt,
• ahol képes, ott a reakció lassú (pl. büntetőjogi távoltartás, kapcsolattartási, gyermekelhelyezési ügyek esetében),
• gyakran az áldozatok számára hátrányosabb „bekerülni a rendszerbe”, mint az elkövetőknek,
• a bűncselekmények hatékony üldözését ellehetetleníti a magánindítvány intézménye,
• hiányzik a hatékony tanú- és áldozatvédelem.

A bírák képzésében, illetve a hatóságok tagjainak képzésében sem jelenik meg a családon belüli / párkapcsolati erőszak témaköre. Ezért ennek kezelésére a jogalkalmazók rendszerint kevéssé felkészültek: itt az egyik legjellemzőbb az előítéletek, a bagatellizálás, az áldozathibáztatás érvényesülése, illetve az erőszakért való felelősség megosztása az áldozat és az elkövető között.


Mit csinál a PATENT Jogvédő Egyesület:
• Jogsegélyszolgálatot működtetünk.
• Stratégiai pereskedés: az egyesület jogsegély-szolgálata folyamatosan fogad olyan eseteket, melynek tárgya valamely hatóság, intézmény, állami szerv tevékenységének vagy mulasztásának számon kérése peres vagy peren kívüli eljárásban a nőket és gyerekeket érő családon belüli, párkapcsolati erőszak terén. Célunk olyan ügyek jogi képviselete, melyeken keresztül egyrészt ki tudjuk mutatni a rendszerszintű hibákat, másrészt a jogi eljárás eredménye függvényében precedensként tudjuk a jövőben használni más esetekben is.
• Integrált ügyfélellátás: e szolgáltatásunk keretében a hozzánk forduló bántalmazott nők segítését több szakma képviselőit tömörítő csapatokban végezzük.
• Bíróságfigyelő program: bírósági eljárások monitorozása.
• Képzések: bírák, szakemberek, női áldozatsegítő szervezetek, egyetemi jogklinika-programok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr817966454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.