A Bíróságfigyelő Program szükségességéről

2015. június 10. - Bíróságfigyelő

Az elmúlt hetekben, ahogyan az összes képzés befejeződött, Budapesten, Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Debrecenben is (bár a jelentkezők nagy száma miatt Budapesten még lesz egy képzés ősz elején is), a monitorozók megkezdték a munkájukat. A program azon az elven működik, hogy a monitorozó önkéntesek véletlenszerűen ülnek be hallgatóságként egy-egy olyan tárgyalásra, amikor az ügyben valószínűsíthető a partnerkapcsolati erőszak megjelenése, hogy megfigyeljék az ügyben eljáró bíró és más résztvevők reakcióit, attitűdjét. Ugyanakkor olyan esetek is vannak, amikor a bántalmazást elszenvedettek maguk jelzik, hogy szeretnék, ha a program önkéntesei jelen lennének az ügyük tárgyalásán. És ügyek vannak, egyre gyakoribbak az ilyen megkeresések:

"2015. június X-én a ... bíróságon lesz a lányom tárgyalása. (...) A lányom és én feljelentettük a férjemet  életveszélyes fenyegetés miatt. Most átkerült az ügy a bíróságra. (...) hogyan tudjuk ezt bizonyítani. Telefonon felvettük, de azt mondják, hogy ez nem hivatalos és tilos. Más lehetőségünk nincs a bizonyításra. Engem is több ízben fenyegetett, hogy elvágja a torkomat... Félünk. (...)"

Időközben interjúkat is készítünk bántalmazott nőkkel, akiknek az ügye több hatóság látókörébe került, és nemrég zajlott vagy épp zajlik ügyük bírósági tárgyalása is. Az alábbiakat egy olyan nő mondta el, aki ellen a férje súlyos testi sértést követett el, és az egyik gyermeküket is súlyosan bántalmazta, a testvérei jelenlétében:

"A bontóperünkben a legújabb fejlemény: a bíró igazságügyi pszichológus szakértőt rendelt ki. Azt gondolom, hogy az ismerőse, mert a keresztnevén emlegette a tárgyaláson. A végzésben ugyanaz a név szerepel. És az áll ebben a végzésben, hogy 'a felperes elzárkózása miatt' az apa nem tud a gyermekével kapcsolatot tartani. Nem a gyerek félelmei miatt! Akit mentő vitt el az egyik verés után...

A bontóper tárgyalása 3 éve kezdődött. Azután,  hogy összeverte és fojtogatta az akkor kamasz legnagyobb gyerekünket. A gyerekorvoshoz fordultunk, ő küldött minket gyermekpszichológushoz is. (...)

(...) A rendőrség azt mondta, hogy amíg nem folyik vér, vagy nincs hivatalosan nyolc napon túl gyógyuló sérülés, ők nem tehetnek semmit. Gyermekvédelmi jelzés nem történt. Sem a rendőrség, sem az iskola nem jelzett soha semmit.

Amikor beadtam a válókeresetet és a férjem kapcsolattartási kérelemmel állt elő, azonnal megkapta. Ezekkel az előzményekkel! Addigra már ítélet is született: hat hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá két évre felfüggesztve, súlyos testi sértésért.

(...) Egymás után több kapcsolattartásra egyáltalán nem jött el. Aztán egyszer csak megjelent egy két méteres, bőrkabátos férfival. Két éve tart tart a gyámhivatali huzavona. Végrehajtási kérelmeket adott be, pénzbírságot szabtak ki rám. De a gyerekek nem akartak vele menni. Többször egy-egy tanúval jött. Azt mondta, pakoljanak, külföldre viszi őket. A gyámhatóság pedig azt mondta: csak az számít, hogy az apa megjelenik-e, és hogy sor kerül-e a gyermekek átadására. Ha nem akarnak az apával elmenni, az anya feladata, hogy felkészítse őket. Ha szükséges, köteles szakember segítségét kérni!

Amikor a gyerekünket bántalmazta, a két kisebb gyerek is jelen volt. A kiskorú veszélyeztetése miatt indított per még folyik, már a 4. rendőrségi nyomozónál van az ügy, onnan nem jut tovább. Az ügyészség és a rendőrség között elakad, a bíróság elé nem jut el. A gyámhatóság szerint ha az apát ebben az ügyben gyanúsítottként kihallgatják, minden borul: akkor minden végzést visszavonnak. Két éve idézték is, de egy ügyvédi irodán keresztül kimentette magát, hogy külföldi tárgyalása miatt nem tud megjelenni. Azóta nem idézték, nem hallgatták ki gyanúsítottként, és a negyedik nyomozónál van az ügy...

A bontóperben az ügyvéd kérte, ügyszámmal, hogy a bíróság szerezze be az iratokat. Pl. (valakit) bántalmazott egy parkolóban, és garázdaságért 300.000 Ft pénzbírságot kellett fizetnie; súlyos testi sértés; több rendőrségi intézkedésről papírok; látleletek… A bíróság nem kért be egyet sem. Nem is reagáltak. Mi beszereztük őket, és beadtuk.

Többször előfordult, hogy a bíró lekapcsolta a magnót, és akkor mondott valamit. Ez nem kerül a jegyzőkönyvbe. És nem tud dönteni, döntésképtelen. Megegyezésre vár...

A már meglevő pszichológusi vélemények arról, hogy a legkisebbik gyerekünk retteg tőle és traumatizált, ne legyen kapcsolattartás, nem ismerősöktől vannak! Nevelési tanácsadótól, egy gyerekkórház pszichológusától. Ennek ellenére a gyámhatóság azt kéri: a gyermekorvos vizsgálja meg kéthetente, és írjon újra meg újra igazolást: a gyermekpszichológus szakvéleménye alapján a láthatáson nem vehet részt. De miért nem a gyerek az első?

És akkor a bíró azt mondja: „öntik ide elém a sok gennyet…”

A bontóper beadásakor kötelező kereseti igazolást csatolni. Az apa ezt nem tette meg. Nem vizsgálják, nincs róla hivatalos tudomásuk azóta sem."

A bejegyzés trackback címe:

https://birosagfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr687528682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.